Updates in WordPress,

moet dat nou?

Als je zelf je WordPress website bijhoudt, dan ken je vast dat rondje bovenin met een nummer erachter, bijvoorbeeld 5. Dat betekent dat er 5 updates klaar staan.

De updates voor je site zijn te verdelen in 3 onderdelen: WordPress zelf, thema’s en plug-ins. Hoe vaak draai jij eigenlijk die updates? Wist je dat je soms je hele site overhoop kunt halen? Waarom zou je het dan toch moeten doen?

Het is natuurlijk heel aanlokkelijk om de updates maar gewoon te laten staan. “M’n site doet het nu toch?” Klopt, maar die updates zijn er natuurlijk niet voor niets. Je site veroudert, is zelfs kwetsbaar en ook Google vindt daar iets van. Google wil namelijk dat  je website veilig bezocht kan worden door jouw bezoekers en daarom wordt dit meegenomen in de ranking. Net zoals ze dat doen met een ssl certificaat (het slotje op je website). Het is dus zaak dat je zorgt dat jouw website regelmatig bijgewerkt wordt.

Een WordPress website wordt gebouwd met de volgende 3 onderdelen die allemaal regelmatig updates krijgen:

 

1. WordPress

WordPress is software die alles bevat wat je nodig hebt om een website te maken. Uiteraard zitten de ontwikkelaars niet stil en zorgen zij ervoor dat er regelmatig aanpassingen gedaan worden, om het de gebruikers nog makkelijker te maken. Er is recent een hele grote update geweest die de hele lay-out van met name het opbouwen van de pagina’s heeft aangepast (blokken editor). Daarnaast wordt er vanzelfsprekend constant gekeken naar veiligheid tegen bijvoorbeeld hackers. Om deze aanpassingen te verwerken zetten ze nieuwe versies klaar in de vorm van updates die je in je dashboard ziet.

 

2. Thema

Wanneer je WordPress hebt geïnstalleerd, kies je voor een thema. Een aantal thema’s worden standaard mee geïnstalleerd. Het thema bepaalt grotendeels de lay-out van je website. Het is dus heel belangrijk om daar goed naar te kijken. Je kunt kiezen uit heel veel gratis thema’s (die vaak wat beperkter zijn in aanpassingsmogelijkheden) of betaalde thema’s. In een eerder blog legde ik al uit waarom ik voor het betaalde thema Divi * heb gekozen. Ook hiervoor geldt dat de ontwikkelaars druk bezig zijn met het toevoegen van nieuwe mogelijkheden en verbeteren van de veiligheid. Al die aanpassingen worden via updates doorgevoerd.

 

3. Plug-ins

Ten slotte gebruik je plug-ins in je website. Een plug-in is een opzichzelfstaand programma, code of script dat je kunt toevoegen aan je website. Plug-ins worden over het algemeen gemaakt om de standaardfunctionaliteiten van de website uit te breiden. Ook hiervan zijn heel veel mogelijkheden zowel gratis als betaald. Kijk of de plug-in geschikt is voor jouw versie van WordPress, hoeveel installaties ervan zijn en wanneer de plug-in voor het laatst is geüpdatet. Er zijn plug-ins bij die al in geen jaren een update hebben gehad en die zou ik niet aanbevelen.

 

Het updaten en wat als het anders gaat?

Nu je weet waar allemaal updates van kunnen komen, kun je ze via de updatepagina zo bijwerken, maar … het gebeurt nogal eens dat een update anders uitpakt dan je zou verwachten. Dat je site er echt anders uitziet, dat er zaken niet meer werken. Ik zie het helaas regelmatig gebeuren bij klanten. Echt niet fijn als je hele webshop ineens niet meer werkt of al je pagina’s door de war zijn gegooid. Juist daarom raad ik aan om van te voren te zorgen dat je een back-up maakt van je website. Als er dan iets misgaat tijdens het updaten, kun je de website terugzetten/herstellen naar de laatste werkende versie. Meestal wordt hier niet aan gedacht. Het maken van een back-up kun je op verschillende manieren regelen: via een plug-in, via je webhosting (de frequentie daarvan verschilt per webhoster) of via een beheeromgeving (bijvoorbeeld Managewp). Het beste is als je de back-up zelf kunt regelen. Op die manier bepaal jij wanneer de back-up draait en wanneer jij veilig kunt updaten.

 

Niet meer naar updates omkijken? Neem een onderhoudsabonnement

Zoals je ziet, kan er nogal wat bij komen kijken. Ook al lijkt het of het gewoon een kwestie is van op updaten drukken. Daarom bied ik een onderhoudsabonnement aan voor je website. Het is speciaal voor degenen die geen zin hebben in rare problemen na het updaten, of er gewoon geen tijd in willen stoppen. Wil jij ook geen omkijken meer naar die updates in WordPress? Dan is het onderhoudsabonnement iets voor jou. Ik heb 2 varianten: Basis (€ 17 per maand excl. btw) en Plus (€ 47 per maand excl. btw). Je leest er hier alles over!

 

Meer weten?

Je website in WordPress. Welk thema kies je?

3 redenen waarom een SSL certificaat echt nodig is op je website

* Affiliate disclaimer:
In dit blog staat een affiliate link. Wanneer je via deze link een aankoop doet, ontvang ik een commissie van de verkoper. Dit is een kleine vergoeding voor het doorsturen van bezoekers. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruik maakt van deze link.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Signalen voor malware op je computer

Signalen voor malware op je computer

Malware we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Onder malware verstaan we alle software die gebruikt wordt om computersystemen te ontregelen. Als je een goede virus & malware scanner hebt dan zou je in principe beveiligd moeten zijn. Maar wat nou als je dat...

Lees meer
5 Handige tips voor de Mac

5 Handige tips voor de Mac

Vandaag zijn de Apple gebruikers weer aan de beurt en dus heb ik 5 handige tips voor de Mac. 1. Als je een probleem hebt met een programma (blijft hangen bijvoorbeeld) dan gebruik je op een Windows pc control + alt + delete. Helaas werkt dat niet op een Mac maar met...

Lees meer
3 Handige tips voor Windows 10

3 Handige tips voor Windows 10

Vandaag heb ik 3 handige tips voor je. Speciaal voor Windows 10. 1. Screenshots maken: hier heb ik het al wel eens vaker over gehad, maar wist je dat er meer mogelijk is dan ctrl + print screen? Windows heeft namelijk sinds kort een eigen ingebouwd programma daarvoor....

Lees meer

contactgegevens

HelenHelpt
Hèlen van Rijn
Wuustwezelstraat 1
5628 RP Eindhoven

Mobiel: (+31) 06-41197614

Email: info@helenhelpt.nl

KvK: 17214024
BTW: NL 001689722B41

Disclaimer & Affiliate disclosure

Algemene Voorwaarden

volg mij via