computertip

mac opschonen in 4 stappen

Elke eerste maandag van de maand vertel ik hoe je een Windows computer kunt opschonen. Gewoon omdat die meer onderhoud nodig heeft dan een Mac, maar dat wil niet zeggen dat je niks aan een Mac hoeft te doen. Met de volgende 4 stappen zorg je dat je Mac netjes opgeschoond wordt.

Mac opschonen:

1. Schoon je bureaublad op: zorg dat er alleen snelkoppelingen op staan en geen bestanden en foto’s. Heel vaak zie ik dat mensen hun hele bureaublad vol hebben staan. Dit vraagt meer van je Mac dan je zou denken. Dus…. regelmatig opruimen die bestanden.

2. Processen die veel vermogen gebruiken vinden en afsluiten: dit doe je via de activiteitenweergave. Makkelijk te vinden via Spotlight (cmd + spatie). Onder cpu zie je de programma’s en webpagina’s die je computer belasten. Dat wat je niet gebruikt maar wel hoog in de lijst staat, kun je meteen afsluiten door ze te selecteren en met het kruis links boven af te sluiten. 

3. Leeg de caches: in principe zorgen deze caches juist voor een snelle Mac, maar na verloop van tijd kunnen ze veel ruimte in beslag gaan nemen en gaan ze juist vertragen. Verwijderen via Finder – Ga – Bibliotheek – open de map caches. Zorg dat alle programma’s afgesloten zijn en selecteer dan alle bestanden in deze map met cmd + a en sleep ze naar de prullenbak. Herstart je Mac. Hij kan nu even wat trager zijn (omdat alles opnieuw bewaard moet worden) maar daarna werkt hij weer sneller; en je wint ook nog schijfruimte!

4. Ruimte vrij maken op de harde schijf: de Mac heeft een ingebouwde schrijfopruimer. Klik op het Apple logo (linksboven) – kies over deze Mac – tabblad opslag – klik op beheer. Je vindt hier 5 onderdelen die je kunnen helpen: 

a. Bewaar in iCloud: ideaal wanneer je weinig ruimte meer hebt op je Mac maar wel een uitgebreide iCloud opslag. Als er opslagruimte nodig is, worden bestanden die je al lang niet gebruikt hebt, automatisch in de iCloud geplaatst. Ze staan nog wel op de oude plaats maar met een wolkje met een pijltje ervoor. Dit geldt voor bestanden, foto’s, video’s en berichten in ‘Documenten’ en ‘Bureaublad’. 

b. Optimaliseer opslag: ideaal bij een grote iTunes bibliotheek. Bij te weinig schijfruimte worden programma’s en films automatisch verwijderd. Je aankopen blijven gewoon bewaard.

c. Leeg prullenmand automatisch: wanneer je deze optie inschakelt worden bestanden in de prullenmand na 30 dagen automatisch verwijderd.

d. Schoon documenten op: met een druk op de knop zie je welke bestanden het grootste zijn. Wellicht zie je daar iets wat je toch niet nodig hebt. Druk op ‘verwijder’ en wis het bestand direct definitief. Als ze erg groot zijn maar niet weg kunnen, zou je ze kunnen verplaatsen naar iCloud drive bijvoorbeeld.

e. Categorieën: in de linker rij zie je welke onderdelen het meest ruimte verbruiken. Als je op 1 van deze onderdelen klikt, zie je direct de grootste bestanden in die categorie. Bij ‘Mail’ kun je bijvoorbeeld instellen dat bijlagen alleen worden gedownload als je ze opent.

Laat je me even weten als hij schoon is? Mocht ik je nog ergens mee kunnen helpen … gewoon Effe Helen Bellen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Signalen voor malware op je computer

Signalen voor malware op je computer

Malware we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Onder malware verstaan we alle software die gebruikt wordt om computersystemen te ontregelen. Als je een goede virus & malware scanner hebt dan zou je in principe beveiligd moeten zijn. Maar wat nou als je dat...

Lees meer
5 Handige tips voor de Mac

5 Handige tips voor de Mac

Vandaag zijn de Apple gebruikers weer aan de beurt en dus heb ik 5 handige tips voor de Mac. 1. Als je een probleem hebt met een programma (blijft hangen bijvoorbeeld) dan gebruik je op een Windows pc control + alt + delete. Helaas werkt dat niet op een Mac maar met...

Lees meer
3 Handige tips voor Windows 10

3 Handige tips voor Windows 10

Vandaag heb ik 3 handige tips voor je. Speciaal voor Windows 10. 1. Screenshots maken: hier heb ik het al wel eens vaker over gehad, maar wist je dat er meer mogelijk is dan ctrl + print screen? Windows heeft namelijk sinds kort een eigen ingebouwd programma daarvoor....

Lees meer

contactgegevens

HelenHelpt
Hèlen van Rijn
Wuustwezelstraat 1
5628 RP Eindhoven

Mobiel: (+31) 06-41197614

Email: info@helenhelpt.nl

KvK: 17214024
BTW: NL 001689722B41

Disclaimer & Affiliate disclosure

Algemene Voorwaarden

volg mij via