Wat jij absoluut moet weten van jouw webbouwer!

De afgelopen tijd heb ik het al een paar keer meegemaakt met nieuwe klanten. Problemen met het verkrijgen van alle informatie over hun eigen website.

Deze nieuwe klanten waren om verschillende redenen niet meer tevreden over hun huidige webbouwer/webbureau en wilden graag veranderen. Wanneer ik dan vroeg naar de inloggegevens bleek keer op keer dat er moeilijk gedaan werd hierover of dat ze dus niet beschikbaar waren voor de klant. Bij één klant werd zelfs de hele website gedeletet, terwijl het gewoon een WordPress website was en deze dus zo overgedragen kon worden.

Ik begrijp daar echt helemaal niks van. Je hebt betaald voor die website en ik vind dat deze dan ook van jou is, met alles wat erbij hoort! In dit blog laat ik je zien welke gegevens je ten alle tijden moet weten van jouw webbouwer, zodat jij niet tegen dit soort problemen aan hoeft te lopen als je ooit iets wil veranderen of er iets met jouw webbouwer zou gebeuren (ik heb namelijk zelfs gehad dat de webbouwer plotseling overleden was).

Bij het bouwen van een website  met WordPress zijn er drie onderdelen van belang (voor bijvoorbeeld Wix is dit weer heel anders). Voor alle onderdelen zijn er inloggegevens die je nodig hebt wanneer je je website wilt laten verhuizen of door een ander wil laten wijzigen of onderhouden. Het is dus belangrijk dat je van je webbouwer de volgende gegevens krijgt:

 

1. Inloggegevens van de domeinregistratie

Een website begint altijd met de registratie van een domein. Vaak wordt dit geregeld door je webbouwer, maar misschien had je jouw bedrijfsnaam op internet al geregistreerd bij de start van jouw bedrijf. Ik bedoel hier dus echt alleen het webadres of url mee; in mijn geval www.helenhelpt.nl. Vaak wordt dit samen geregeld met de hosting, maar dat hoeft niet.

In dat geval zijn de inloggegevens uiteraard hetzelfde voor beiden. Maar als je je domeinnaam apart hebt geregistreerd, heb je ook aparte inloggegevens. Deze zijn nodig om aan te kunnen geven waar je je website hebt opgeslagen (dit noem je het invullen van DNS gegevens).

 

2. Inloggegevens van de hosting

Om een website te kunnen maken heb je webruimte nodig op een server. Je moet dit zien als ruimte op een schijf waarop je de bestanden van jouw website kunt opslaan. We noemen dit de hosting. Van je hostingprovider krijg je inloggegevens voor de beheeromgeving van je hosting. Hierin kun je vaak (afhankelijk van het beheersysteem waarmee gewerkt wordt) allerlei belangrijke zaken regelen zoals instelling van email, aanmaken van emailadressen, installeren van bijvoorbeeld WordPress, SSL certificaat instellen voor je website (beveiliging), bestandsbeheer van de webruimte, database beheer enzovoort.

 

3. Inloggevens van de database en WordPress

Wanneer je ruimte hebt voor de opslag van een website, installeer je de software die je gaat gebruiken; in mijn geval altijd WordPress. Hierin ga je echt de website maken en vormgeven.

Alle informatie die een WordPress website bevat wordt opgeslagen in een database. Deze wordt aangemaakt tijdens de installatie. Er is dan een naam, een database gebruiker en een wachtwoord gecreëerd.  Bij een eventuele 1-op-1 verhuizing zijn deze gegevens echt noodzakelijk. Verder zijn er inloggegevens voor het beheer van de website zelf; het zogenaamde content management systeem (CMS). Hierin wordt de lay-out en inhoud van je website gemaakt en bepaald. Vaak krijgen klanten hiertoe wel toegang maar niet altijd volledig. Zorg dus dat je de gegevens hebt van de beheerdersaccount.

Zoals je ziet zijn er nogal wat inloggegevens beschikbaar en ook nodig wanneer je wilt gaan verhuizen of veranderen. Ik zou zelfs adviseren om voordat je in zee gaat met iemand hier al een gesprek over aan te gaan. En wanneer er moeilijk gedaan wordt, of al bij voorbaat gezegd wordt dat je bepaalde gegevens niet krijgt, zou ik niet met ze in zee gaan!

 

Bij HelenHelpt is de website eigendom van de klant

Ik hou zelf van absolute transparantie. Dus als ik een website maak voor een klant, geef ik alle gegevens door. Vaak doen ze er zelf niks mee, maar als ze hun website willen verhuizen of veranderen, dan hebben ze alles wat ze nodig hebben. Geen addertjes onder het gras, geen moeilijkheden. Als ik een website bouw, is die eigendom van mijn klant. Niet van mij. En …. ik ben geen doemdenker, maar als zzp-er werk ik alleen. Mij zou ook iets kunnen gebeuren, dus nog meer reden om te zorgen dat alles ook bij mijn klanten ligt.

Dus … als jij een website hebt laten bouwen, zorg dan dat je de beschikking hebt of krijgt over alle gegevens die ik hierboven heb genoemd. Dan ben jij er zeker van dat je zonder problemen kunt doen met jouw website wat jij wilt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HelenHelpt op Facebook

Gratis een website maken. Ideaal … of toch niet?

Gratis een website maken. Ideaal … of toch niet?

Je bent voor jezelf begonnen en nu moet het er dan toch van komen. Een nieuwe website! Maar je hebt al zoveel kosten gemaakt dus die website ... die maak je het liefste gratis. Als je op internet gaat zoeken naar ‘gratis een website maken’ vind je genoeg opties....

Lees meer
Vakantie: Heaven of hell?

Vakantie: Heaven of hell?

Huh ... denk je nu misschien. Heaven natuurlijk. En ik begrijp dat het heel raar klinkt, zeker als je me de afgelopen weken een beetje gevolgd hebt op social media. Ik heb namelijk enorm genoten. Eerst van een weekje met zoonlief in Oostenrijk en toen van 2 weken met...

Lees meer
Backups maken belangrijk? Waarom dan?

Backups maken belangrijk? Waarom dan?

Sanne bracht mij haar computer, in dikke paniek. Gecrasht. Al haar foto’s en bestanden stonden erop. En nu was ze ze allemaal kwijt. Want een back-up maken is er nooit van gekomen. Regelmatig krijg ik klanten met een gecrashte computer, in paniek. Als ik dan kijk...

Lees meer

contactgegevens

HelenHelpt
Hèlen van Rijn
Wuustwezelstraat 1
5628 RP Eindhoven

Mobiel: (+31) 06-41197614

Email: info@helenhelpt.nl

KvK: 17214024

Disclaimer & Affiliate disclosure

 

volg mij via