Vakantie

Heaven of hell?

Huh … denk je nu misschien. Heaven natuurlijk. En ik begrijp dat het heel raar klinkt, zeker als je me de afgelopen weken een beetje gevolgd hebt op social media. Ik heb namelijk enorm genoten. Eerst van een weekje met zoonlief in Oostenrijk en toen van 2 weken met mijn vriend in Denemarken. En toch heb ik twijfels. In dit blog vertel ik je hoe dat zit.

 

Opstartproblemen

Al zolang als ik me kan herinneren heb ik moeite met opstarten. Vroeger was mijn moeder mijn stok achter de deur. Tegenwoordig moet ik dat zelf doen en dat lukt me niet altijd. Afspraken met klanten zijn nooit een probleem, dan zijn zij mijn stok. Maar als ik tijd heb ingeruimd voor mijn eigen bedrijf dan verzand ik nogal eens in de was doen, boodschappen halen, Netflixen. Je begrijpt het, ik doe van alles behalve aan de slag gaan. Net alsof een afspraak met mezelf minder krachtig is dan een afspraak met een buitenstaander.

 

Stok achter de deur nodig

Jaren heb ik gedacht dat ik niet voldoende intrinsieke motivatie had. Dat het een kwestie was van ‘gewoon doen’ en dat er ergens een manier te vinden moest zijn om dat onder de knie te krijgen. Maar … inmiddels weet ik dat dit iets is dat ik niet geleerd krijg. Ik heb daar hulp bij nodig van buitenaf. Mijn business buddy Marianne heeft een deel van die taak op zich genomen. Nou ja, zo voelt het voor mij in elk geval. In principe werken we elke donderdag met z’n tweetjes op locatie. Ik voel me zo ‘gedwongen’ om aan mijn blog te schrijven en aan mijn bedrijf te werken. Kortom mijn stok achter de deur om aan de gang te gaan.

 

Ritme en regelmaat

Verder functioneer ik het beste als er ritme en regelmaat is. Gewoon elke dag op tijd opstaan, m’n ochtendpagina’s schrijven, zoonlief naar school en beginnen met mijn afspraken en/of werkzaamheden. Ik zit dan in de beste flow. Ik ben afgelopen jaar een aantal keer een paar dagen weg geweest. Maximaal een week. En ik merk dat ik dan het ritme redelijk kan vasthouden. Zelfs al zien mijn dagen er anders uit. Het gevoel van de flow blijft en het lukt me ook om m’n blog te schrijven en social media bij te houden. Toen ik terug kwam van mijn week Oostenrijk heb ik nog 1,5 week prima kunnen werken voordat ik naar Denemarken ging.

 

Werken op vakantie?

Maar daar werd het een ander verhaal. Ik had van alles meegenomen om te doen. Boeken die nog gelezen ‘moesten’ worden, mijn bullet journal boek en schrift (nog altijd niet ingericht) en alle werkzaamheden die er lagen voor mijn eigen bedrijf. Ik bedoel dan geen werk voor klanten, maar zaken als mijn website aanpassen, content kalender uitwerken, online training uitwerken enz. Ik realiseer me dan vooraf al dat het wel heel ambitieus is, maar denk dan dat alles wat afkomt mooi meegenomen is.

 

Af- en aanschakelen

In een post waarin ik vroeg hoe anderen aankijken tegen werken op vakantie, kreeg ik veel te horen: “vakantie is vakantie hoor, dus even niks doen is okay”. Ik dacht dat is natuurlijk ook zo en dus heb ik de beslissing genomen om in Denemarken de boel de boel te laten. Ik heb werkelijk helemaal niks gedaan. Rare is alleen dat ik met mijn hoofd die beslissing heel makkelijk maakte maar dat het gevoelsmatig een stuk lastiger was. Omdat ik vooraf andere plannen had, duurde het even voordat ik kon ‘afschakelen’. Uiteindelijk is me dat prima gelukt en dat heb je ook kunnen zien in mijn berichtjes. Na 2 weken zat het erop en moest ik weer aan de slag. Maar ik merkte dat dat helemaal niet zo soepel ging. Het lukte me niet om zomaar weer even ‘aan te schakelen’.

 

Dit gebeurt me elk jaar …

Ik realiseerde me dat dit me elk jaar gebeurt. Dat ik  na de vakantie zelfs in een soort dip terechtkom. Dat ik me oprecht afvraag of vakantie wel zo leuk is: is vakantie nou heaven of hell? En dat komt niet eens omdat ik het jammer vind dat ik niet meer op mijn vakantiebestemming ben. Het heeft volgens mij veel meer te maken met het feit dat ik het lastig vind om te schakelen. Tussen aan en uit. Tussen ritmes. Tussen wel of geen stok achter de deur. Verstandelijk lukt dat beter dan gevoelsmatig.  ‘Ineens’ zijn dan die to do lijstjes weer vol in my face. Liggen die boeken er nog steeds. Heb ik nog geen zaken uitgewerkt. Ik ben ontzettend streng voor mezelf en dat zorgt ervoor dat ik verlam.

 

Dat kan anders!

Ineens zag ik wat er gebeurt. Dat moet anders kunnen! Waarom moet ik van mezelf na een vakantie van de ene op de andere dag van 0 naar 100? Mag ik daar gewoon wat tijd voor nodig hebben? Is het ook okay als ik daar 2 of 3 weken over doe? Is het zo raar dat ik die wisselingen lastig vind? Ik heb met mezelf afgesproken dat het mag, dat het okay is. Ik gun mezelf de tijd. Ik probeer om wat milder te zijn tegen mezelf. En ik moet zeggen, het voelt beter. Vanaf nu is vakantie (en de weken erna) gewoon heaven en geen hell meer! Op naar de volgende vakantie 😉

Ik ben heel benieuwd hoe dat bij jou werkt, of je dit wel of niet herkent. Leuk als je het me laat weten in een reactie.

4 Reacties

 1. Emmy

  Oh zo herkenbaar Helen! Ik ben ook een langzame schakelaar en heb tijd nodig om van het ene in het andere ritme te kunnen komen. Dat geldt zelfs door de dag heen: van de ene naar de andere aciviteit. Nu ik dat van mezelf snap bouw ik daar dus ook tijd voor in. Maar daarvoor is heel wat water door de zee gestroomd en heb ik mezelf heel wat op mijn donder gegeven. Gelukkig is er nu heel wat meer mildheid!

  Antwoord
  • Helen van Rijn

   Met de jaren worden we steeds wijzer zullen we maar zeggen ;-). We komen er wel… met meer mildheid!!!

   Antwoord
 2. marianne

  Wil daar even bij zeggen dat je deze week zonder de budy ‘die de taak op zich had genomen’ toch die dag voor je bedrijf gepakt hebt. 🙂
  Dusss … daarbij is het geen zware taak. Ik ben heel dankbaar je te hebben leren kennen, namelijk: we hebben een super fijne klik. En dat is gaaf!

  Antwoord
  • Helen van Rijn

   Thnx! Lief!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Signalen voor malware op je computer

Signalen voor malware op je computer

Malware we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Onder malware verstaan we alle software die gebruikt wordt om computersystemen te ontregelen. Als je een goede virus & malware scanner hebt dan zou je in principe beveiligd moeten zijn. Maar wat nou als je dat...

Lees meer
5 Handige tips voor de Mac

5 Handige tips voor de Mac

Vandaag zijn de Apple gebruikers weer aan de beurt en dus heb ik 5 handige tips voor de Mac. 1. Als je een probleem hebt met een programma (blijft hangen bijvoorbeeld) dan gebruik je op een Windows pc control + alt + delete. Helaas werkt dat niet op een Mac maar met...

Lees meer
3 Handige tips voor Windows 10

3 Handige tips voor Windows 10

Vandaag heb ik 3 handige tips voor je. Speciaal voor Windows 10. 1. Screenshots maken: hier heb ik het al wel eens vaker over gehad, maar wist je dat er meer mogelijk is dan ctrl + print screen? Windows heeft namelijk sinds kort een eigen ingebouwd programma daarvoor....

Lees meer

contactgegevens

HelenHelpt
Hèlen van Rijn
Wuustwezelstraat 1
5628 RP Eindhoven

Mobiel: (+31) 06-41197614

Email: info@helenhelpt.nl

KvK: 17214024
BTW: NL 001689722B41

Disclaimer & Affiliate disclosure

Algemene Voorwaarden

volg mij via