To eat or not to eat – That’s the question!

Huh, een blog over eten? Jij bent toch bezig met websites, computers, massages en coaching? Jazeker! Ik begrijp dat dit verwarrend kan zijn, maar ik leg het uit. Want ik heb ontdekt dat er veel meer overlap zit tussen eten en het hebben van een bedrijf, dan je in eerst instantie zou denken.

 

Jojoën

Al jaren heb ik een haat-liefdeverhouding met eten. Ik eet of heel strikt, volgens een streng dieet, of ik eet teveel. Niks gebalanceerd, gewoon alles of niks. Gevolg is dat ik niks anders doe dan  jojoën met mijn gewicht. Plus 15, min 15, plus 40, min 40. Het gaat maar door. Twee jaar geleden besloot ik om het toch weer aan te pakken en viel met een heel strikt en afgepast dieet zo’n 25 kg af. Bij dat dieet mocht ik heel veel NIET hebben. En dan komt bij mij op een bepaald moment zo’n dwars ik naar boven die zegt: F*ck it! Ik ga alles eten wat ik niet mocht al die tijd. En dan sla ik helemaal door en kom ‘gewoon’ weer 20 kg aan. Mega frustrerend. Want hoe harder ik mopper op mezelf, hoe meer ik de neiging heb om te eten. Ik weet het, het slaat nergens op maar dat is hoe het bij mij werkt helaas.

 

Emotie-eter

Een maand geleden dacht ik: ik kan doen wat ik wil aan diëten, maar zolang het tussen mijn oren niet klopt, gaat het niet lukken. Ik moet anders naar eten gaan kijken en het niet gebruiken om dingen op te lossen. Ik ben namelijk een absolute emotie-eter. Of ik nou blij, boos of verdrietig ben: alles los ik op met eten. Daar moet dus iets aan veranderen. Via via kwam ik de Eetbuicoach tegen en ik heb met haar een afspraak gemaakt. Vooral omdat ik haar hele andere dingen hoorde zeggen, dan ik gewend was. Het sprak me enorm aan. Al in de eerste afspraak kwam ik tot een hele schokkende conclusie: als ik alle slechte dingen even weglaat die ik in de avond nog allemaal naar binnen zit te werken, eet ik eigenlijk te weinig. Dan voed ik mijn lichaam niet goed genoeg. Er is dus ook een fysieke reden waarom mijn lichaam eetbuien heeft en die de Eetbuicoach en ik eerst aanpakken. We gaan zorgen dat ik gevoed word en niet gevuld.

 

Eten versus bedrijf

Afgelopen week was ik ziek thuis. Alle plannen en afspraken moesten on hold. Ik heb wel veel nagedacht. Over mijn eigen bedrijf, over mijn moeite met plannen, over alles of niets. En ineens snapte ik het. Wat voor eten geldt, geldt ook voor mijn bedrijf. Ook daar doe ik alles of niks. Ik ben of keihard aan de slag of ik sta stil. In die periodes dat ik keihard aan de slag ben, ga ik echt over mijn grenzen. En dus wordt zo’n periode vaak opgevolgd door een periode waarin ik weinig effectief ben, veel moe ben en elke afleiding aangrijp om niet aan de slag te gaan. Ik moet dus niet alleen m’n lijf goed voeden, maar ook m’n bedrijf.

 

Schijf van vijf?

Maar hoe dan? Met het eten krijg ik een lijst gebaseerd op de schijf van vijf: als ik uit alle categorieën eet dan heb ik in elk geval een uitgebalanceerd dieet. Maar wat moet je voor je bedrijf doen dan? Is daar een soort schijf van vijf voor? Ik denk van wel. Als je onderstaande categorieën toepast in je bedrijf, dan voed je het goed.

1. zelfontwikkeling: zorg dat je blijft werken aan jezelf door het lezen van boeken, volgen van trainingen en het sparren met anderen. Jij bent immers je bedrijf.

2. strategie bepalen: zorg dat je duidelijk hebt waar je heen wilt en hoe je dat wil doen; maak je doelen helder.

3. planning maken: zorg dat je niet alleen weet welke stappen je moet zetten maar ook dat ze goed ingepland zijn, zowel op korte als op lange termijn

4. consequent werken: zorg dat je elke week tijd inruimt voor je bedrijf, ook als je veel opdrachten voor klanten hebt.

5. evalueren: kijk terug op dat wat je hebt gedaan: wat werkte wel, wat zou beter kunnen en stuur bij.

Ik ga de komende tijd dus niet alleen mijn lijf maar ook mijn bedrijf voeden. Met als doel om die vervelende alles of niets momenten in te perken zodat er meer balans komt. In mij en in mijn bedrijf! 

Ik ben benieuwd of je er iets in herkent of misschien wel helemaal niets. En of je aanvullingen hebt voor mijn bedrijfsschijf van vijf. Ik hoor het graag van je! 

Liefs,

Helen

2 Reacties

 1. Ellen

  Jeetje Helen, wat ben je toch een krachtige dame! Je zoekt tot je vindt! En dan pak je door. Geweldig dat je een parallel naar je werk hebt gelegd!
  Klinkt alsof je de angel te pakken hebt.
  en ja, ik heb een aanvulling: ook in je bedrijfstijd wekelijks rust-ruimte inbouwen. Je kunt nooit alleen maar geven, er moet ook tijd zijn voor verwerken en bijtanken (een rondje park of zo).
  Veel liefs,

  Antwoord
  • Greetje

   Lieve Helen,

   Als er iemand is die het eetprobleem herkent dan ben ik het wel…
   Recent is het boek BRAVO uitgekomen…
   Waarbij de B staat voor bewegen.. de R voor rookgedrag… de A voor alcoholgebruik… de V voor gezonde voeding en de O voor ontspanning. Voor mij de tips en trucs om de gezonde leefstijl vast te houden.
   Voor mij is de O nog het moeilijkste op het moment… dat is eigenlijk ook wat je voorgaande reactie stelt… de rust en ruimte voor onszelf.
   Ik vind het een ontzettend mooie parallel die ik ook eens als sjabloon over de rest neer ga leggen… is bij mij niet extreem zoals bij jou maar wellicht kan ik daar ook verbeterpunten uit halen…
   Xxx

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Signalen voor malware op je computer

Signalen voor malware op je computer

Malware we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Onder malware verstaan we alle software die gebruikt wordt om computersystemen te ontregelen. Als je een goede virus & malware scanner hebt dan zou je in principe beveiligd moeten zijn. Maar wat nou als je dat...

Lees meer
5 Handige tips voor de Mac

5 Handige tips voor de Mac

Vandaag zijn de Apple gebruikers weer aan de beurt en dus heb ik 5 handige tips voor de Mac. 1. Als je een probleem hebt met een programma (blijft hangen bijvoorbeeld) dan gebruik je op een Windows pc control + alt + delete. Helaas werkt dat niet op een Mac maar met...

Lees meer
3 Handige tips voor Windows 10

3 Handige tips voor Windows 10

Vandaag heb ik 3 handige tips voor je. Speciaal voor Windows 10. 1. Screenshots maken: hier heb ik het al wel eens vaker over gehad, maar wist je dat er meer mogelijk is dan ctrl + print screen? Windows heeft namelijk sinds kort een eigen ingebouwd programma daarvoor....

Lees meer

contactgegevens

HelenHelpt
Hèlen van Rijn
Wuustwezelstraat 1
5628 RP Eindhoven

Mobiel: (+31) 06-41197614

Email: info@helenhelpt.nl

KvK: 17214024
BTW: NL 001689722B41

Disclaimer & Affiliate disclosure

Algemene Voorwaarden

volg mij via