computertip

Klaar voor Mac-Os Catalina (deel 1)

Traditiegetrouw is september de maand dat Apple komt met nieuwe producten en nieuwe software. IOS13 voor de Iphone is sinds donderdag beschikbaar en komende dinsdag komt IpadOS uit. Eind september staat het nieuwe besturingssysteem voor de Mac op het programma: MacOs Catalina. Maar hoe zorg je nou dat je Mac er klaar voor is. De komende weken geef ik tips om te zorgen dat de overschakeling soepel kan verlopen.
Vandaag kijken we naar de eerste 4 manieren om je Mac sneller te maken:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

1. Alle onnodige apps afsluiten:

Op de achtergrond draaien nogal wat apps of programma’s die je helemaal niet gebruikt. Je kunt snel zien welke programma’s open staan door onderin het dock te zoeken naar icoontjes met een zwarte punt eronder. Als deze er staat is het programma geopend. Even op het icoon klikken met de rechter muisknop en kiezen voor stop.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

2. Ruimte vrij maken:

Klik op het apple logo – over deze Mac – opslag. Hier zie je hoeveel ruimte er nog vrij is. Houdt aan dat er zeker 10% vrij moet zijn. Hoe je kunt opschonen bespreek ik snel.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

3. Schoon je bureaublad op:

Zorg dat er alleen snelkoppelingen op staan en geen bestanden en foto’s. Heel vaak zie ik dat mensen hun hele bureaublad vol hebben staan. Dit vraagt meer van je Mac dan je zou denken. Dus…. regelmatig opruimen die bestanden.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

4. Processen die veel vermogen gebruiken vinden en afsluiten:

Dit doe je via de activiteitenweergave. Makkelijk te vinden via Spotlight (cmd + spatie). Onder cpu zie je de programma’s en webpagina’s die je computer belasten. Dat wat je niet gebruikt maar wel hoog in de lijst staat, kun je meteen afsluiten door ze te selecteren en met het kruis links boven af te sluiten.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hopelijk helpen deze tips al in de snelheid van je Mac, volgende week volgen er nog 4. Laat je me even weten of je er wat aan hebt en of het voor jou geholpen heeft? En mocht je nog vragen hebben dan gewoon Effe Helen Bellen!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Signalen voor malware op je computer

Signalen voor malware op je computer

Malware we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Onder malware verstaan we alle software die gebruikt wordt om computersystemen te ontregelen. Als je een goede virus & malware scanner hebt dan zou je in principe beveiligd moeten zijn. Maar wat nou als je dat...

Lees meer
5 Handige tips voor de Mac

5 Handige tips voor de Mac

Vandaag zijn de Apple gebruikers weer aan de beurt en dus heb ik 5 handige tips voor de Mac. 1. Als je een probleem hebt met een programma (blijft hangen bijvoorbeeld) dan gebruik je op een Windows pc control + alt + delete. Helaas werkt dat niet op een Mac maar met...

Lees meer
3 Handige tips voor Windows 10

3 Handige tips voor Windows 10

Vandaag heb ik 3 handige tips voor je. Speciaal voor Windows 10. 1. Screenshots maken: hier heb ik het al wel eens vaker over gehad, maar wist je dat er meer mogelijk is dan ctrl + print screen? Windows heeft namelijk sinds kort een eigen ingebouwd programma daarvoor....

Lees meer

contactgegevens

HelenHelpt
Hèlen van Rijn
Wuustwezelstraat 1
5628 RP Eindhoven

Mobiel: (+31) 06-41197614

Email: info@helenhelpt.nl

KvK: 17214024
BTW: NL 001689722B41

Disclaimer & Affiliate disclosure

Algemene Voorwaarden

volg mij via