Hoe ziet jouw leven eruit over 5 jaar?

Wat een k**vraag!

Waarom ik het liefste mijn notitieboek uit het raam had gegooid

De laatste tijd heb ik verschillende keren de vraag gekregen om eens op te schrijven hoe mijn leven er over 5 jaar uitziet. En dat vind ik toch lastig. Ontzettend confronterend om te ervaren dat ik dat niet zomaar weet en dat ik daar zo op vastloop. In dit blog vertel ik je over mijn worsteling van de afgelopen week.

Ik doe mee aan de Summer Schrijfchallenge van Marianne Canters, gericht op het boosten van mijn bedrijf voor de tweede helft van het jaar. De eerste drie dagen waren bedoeld om terug naar de basis te gaan. Wat is m’n ware passie; wat zou ik het liefste alle dagen doen? Hoe wil ik zijn over 5 jaar en wat wil ik dat er over mij wordt gezegd? En gisteren dus: Hoe ziet jouw leven eruit over 5 jaar? Beschrijf een ideale dag of week. Tsjee zeg, wat lastig vind ik dat.

 

Lastig of niet durven?

Ik merk dat ik niet goed weet wat ik wil. Nee, dat is helemaal niet waar. Ik weet het wel, maar durf het niet hardop te zeggen. Ik durf het zelfs niet op te schrijven.  Het lijkt wel of ik al een hele tijd geleden ‘genoegen’ heb genomen met hoe het gaat. Dat ik zeker wel wensen heb en ideeën, maar dat ik die maar beter voor me kan houden. En als er dan gevraagd wordt om het op te schrijven, schiet alles in mij in de weerstand. Waarom?
Omdat ik mezelf klein wil houden?
Omdat ik heb besloten dat ik het niet waard ben om groot te dromen?
Omdat ik zo vaak tegen problemen aan ben gelopen dat ik het niet eens meer probeer?
Ik weet het niet. Ik weet alleen wel dat het blijven ontwijken me niet verder gaat brengen.

Een paar weken geleden kreeg ik exact dezelfde vraag van Mariëlle, de Eetbuicoach. Hoe ziet jouw leven eruit over 5 jaar? Uiteraard gebaseerd op mijn eetpatroon en mijn worsteling met eten. Wat ik toen deed, was vooral zeggen wat ik niet meer wilde. Maar dat was niet de bedoeling, dat was schrijven vanuit mijn huidige situatie. De bedoeling was juist om net te doen of het er al is. Het te schrijven in de tegenwoordige tijd. Het lukte me niet. Ik kwam in de weerstand en heb het niet gedaan.

 

Doei doei … of toch niet?

Nu kwam diezelfde vraag dus weer. En mijn eerste reactie was exact dezelfde. Weg ermee! Doeiii! Lukt me toch niet! Kan ik niet! Waarom zou ik dat doen? Super helpende gedachten … NOT.

Ik nam de vraag van de Schrijfchallenge mee in mijn ochtendschrijven en ik besloot mijn weerstand ook gewoon te beschrijven. Ik schreef: “Ik kom er gewoon niet uit. Alles wat ik op wil schrijven, is hoe het nu is. Ik weet niet wat ik wil, hoe mijn dagen er dan uit zullen zien. Ik kan er geen voorstelling van maken. Ik kan niet goed buiten mijn huidige stramien kijken. Ik weet alleen dat ik dan …..” En daar kwam het. Heel voorzichtig begon ik te schrijven wat ik wil. Ik weet het dus wel! En ik schreef zelfs: “Morgen ga ik spreken op een congres over hoe ik als zzp’er 2 hele verschillende bedrijven prima kan combineren, ook al vindt onze maatschappij dat ik een keuze moet maken”. En zo ging ik door. De dromen en wensen zijn er dus toch. Ik weet het wel, maar ik heb ze heel diep weggestopt.

 

Door de weerstand heen: dat is wanneer de doorbraak komt

Ik heb besloten om hiermee te gaan oefenen. Want “Ubung macht den Meister” zeggen ze toch? Ik weet zeker dat als ik kan beschrijven waar ik wil zijn over 5 jaar dat me dat helpt om mijn doelen helder te stellen. Want doelen zijn niet alleen belangrijk voor mij als ondernemer, maar zeker ook voor mij persoonlijk. Het gaat me ook zeker helpen bij het mezelf meer laten zien. Als expert en als persoon. En dat helpt weer om beter te gaan bloggen, beter aan te sluiten bij jou als lezer.

 

Durf jij?

Ik begrijp het belang van al die vragen nu veel beter. En die weerstand? Die komt natuurlijk ook omdat het voor mij buiten mijn comfortzone is. Maar dat is wel waar veranderingen kunnen ontstaan. Dus ik ga oefenen, een vision board maken zelfs. En wat ik jou wil meegeven is dat hoeveel weerstand je ook voelt, ga toch met dit soort vragen aan de slag. Als je je erover heen zet en het gewoon gaat doen, dan zul je zien dat er veel meer in je zit dan je misschien gedacht had! Kijk naar mij ;-).  Dus … hoe ziet jouw leven eruit over 5 jaar?  Schrijf het op en laat het me weten hieronder in een reactie  (als je het durft natuurlijk). Ben jij klaar voor jouw doorbraak?

 

4 Reacties

 1. Jo

  Het niet willen of kunnen stellen van doelen, heeft ook vaak te maken met faalangst. En als je al heel wat teleurstellingen voor je kiezen hebt gehad, durf je misschien bijna niet meer? Ik vind het stellen van doelen voor over 5 jaar een beetje onzin eerlijk gezegd. Mensen veranderen, situaties veranderen…leef gewoon bij de dag…Zo denk ik. Niemand weet wat morgen brengt…en niets zo veranderlijk als de mens! Als je bezig moet zijn elke dag van iets waar je over 5 jaar wilt zijn, word het wel een heel groot iets! Juist kleine stapjes nemen…en wel zien wat er van komt. Ik hoef niet perse een doorbraak te maken. Waarom? Je doet gewoon je ding…je doet wat je leuk vindt…je kunt uitdagingen aangaan…maar een doorbraak maken? Voor wat? Om beroemd te worden? Ik snap die doorbraak niet zo. Doe gewoon je ding vanuit je hart, met gevoel…en gebruik je verstand. Dan doe je waar je gelukkig van wordt. En daar gaat het juist volgens mij om.

  Antwoord
  • Helen van Rijn

   Het gaat vooral om het durven dromen! Om te durven schrijven wat je echt zou willen. Tuurlijk weet je nooit hoe het morgen of volgende week of volgend jaar gaat lopen. Maar de reden waarom is echt vooral om helder te krijgen wat je echt wil. En de doorbraak is bij mij vooral dat ik al die wensen en ideeën die ik wel heb, maar nogal verstopt heb, naar boven gehaald krijg. Helpt mij in elk geval met richting geven aan dingen. Goed voelen wat wel en niet energie brengt, wat ik echt het liefste doe…. Zo dat 😉

   Antwoord
 2. Marion

  Tjeetje wat een vraag ook…. Geloof dat ik nu op een leeftijd ben , klinkt oud ik weet het, dat ik het gewoon rustig wil hebben. Als het goed gaat met Hen, kinderen en kleinkind(eren?), ben ik al heel erg blij. Ik kan nu (over vijf jaar dus) met Hennie nog motorrijden, we maken voor ons gevoel nog avontuurlijke reizen met ons campertje en ik ga binnenkort nog een lange wandeling maken, net als 7 jaar geleden de camino en vier jaar geleden de Coastel Path in Engeland. Verder hebben we een klein tweede huisje ergens op het platteland om soms uit het lawaai van Nederland (verkeer, vliegtuigen etc) te ontsnappen.
  Ik hoop, Helen, dat deze oefening jou zover brengt dat je je wensen en dromen die je nu opgeschreven hebt niet vergeet! Of het nu klein of groot is, blijven dromen!

  Antwoord
  • Helen van Rijn

   Dat klinkt goed zeg! Zie het helemaal voor me! Dank je wel voor je reactie.
   Ik ga het zeker nalezen en blijven oefenen en ik zal zeker blijven dromen!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Signalen voor malware op je computer

Signalen voor malware op je computer

Malware we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Onder malware verstaan we alle software die gebruikt wordt om computersystemen te ontregelen. Als je een goede virus & malware scanner hebt dan zou je in principe beveiligd moeten zijn. Maar wat nou als je dat...

Lees meer
5 Handige tips voor de Mac

5 Handige tips voor de Mac

Vandaag zijn de Apple gebruikers weer aan de beurt en dus heb ik 5 handige tips voor de Mac. 1. Als je een probleem hebt met een programma (blijft hangen bijvoorbeeld) dan gebruik je op een Windows pc control + alt + delete. Helaas werkt dat niet op een Mac maar met...

Lees meer
3 Handige tips voor Windows 10

3 Handige tips voor Windows 10

Vandaag heb ik 3 handige tips voor je. Speciaal voor Windows 10. 1. Screenshots maken: hier heb ik het al wel eens vaker over gehad, maar wist je dat er meer mogelijk is dan ctrl + print screen? Windows heeft namelijk sinds kort een eigen ingebouwd programma daarvoor....

Lees meer

contactgegevens

HelenHelpt
Hèlen van Rijn
Wuustwezelstraat 1
5628 RP Eindhoven

Mobiel: (+31) 06-41197614

Email: info@helenhelpt.nl

KvK: 17214024
BTW: NL 001689722B41

Disclaimer & Affiliate disclosure

Algemene Voorwaarden

volg mij via