Gratis een website maken.

Ideaal ...of toch niet?

Je bent voor jezelf begonnen en nu moet het er dan toch van komen. Een nieuwe website! Maar je hebt al zoveel kosten gemaakt dus die website … die maak je het liefste gratis. Als je op internet gaat zoeken naar ‘gratis een website maken’ vind je genoeg opties. Ideaal zou je zeggen, maar is het wel echt zo handig om een gratis website te maken? In dit blog vertel ik je waarom je dat juist beter niet kan doen.

 

Gratis?

Een gratis website in x minuten, je hebt vast de reclames ervan wel eens gezien. Bekende spelers op dat vlak zijn o.a. Jimdo, Wix , Webnode en WordPress.com (de commerciële variant van het welbekende WordPress).  Je maakt je website dus óp de website van deze bedrijven. Het lijkt op het eerste oog fantastisch want het kost je niks. Maar in de praktijk zijn er toch wel wat haken en ogen aan. De belangrijkste nadelen  zet ik voor je op een rijtje:

 • je hebt geen eigen domein, maar een subdomein bijvoorbeeld helenhelpt.wordpress.com
 • je hebt geen email
 • er worden advertenties op je site geplaatst
 • je bent beperkt in keuzes qua lay-out en vormgeving
 • je site is relatief traag
 • webruimte en het toegestaan aantal bezoekers is beperkt
 • er zijn weinig tot geen website statistieken beschikbaar en koppelingen met bijv Google Analytics zijn niet mogelijk
 • je website is niet te verhuizen, je zit dus vast aan de partij die je kiest

Wil je deze nadelen niet, dan moet je alsnog gaan betalen.  En die bedragen kunnen behoorlijk oplopen. Er blijft dan dus weinig over van het ‘gratis een website maken’. Nu kan ik me voorstellen dat als je een persoonlijke website over jezelf of over je hobby wil gaan maken bovenstaande nadelen geen probleem zijn. Maar als je een eigen onderneming hebt, zou ik deze ‘gratis’ varianten niet kiezen.

 

Wat dan wel?

Ik adviseer om je eigen domein (webadres) en hosting (opslagruimte voor je website) aan te schaffen en dan vervolgens een website te maken in WordPress. Dit kan verwarrend klinken maar ik leg het uit. Ik heb het hier over het gratis programma WordPress dat je downloadt naar je eigen domein. Dat is dus anders dan ik hierboven aangaf over een website bouwen op WordPress.com.

Het grootste voordeel van je eigen domein en hosting hebben, is dat je alles zelf kunt beheren. Niet alleen de website, maar je kunt ook altijd zonder problemen wisselen van hosting en je website met je meenemen. Uiteraard zijn er ook andere opties zoals bijvoorbeeld Joomla of Drupal maar WordPress is met een aandeel van zo’n 60% de grootste speler.

Het kiezen van een hosting provider kan best lastig zijn. Maar om je te helpen schreef ik hier al eerder een blog over, de link vind je onderaan.

 

Aan de slag

Je hebt je domein en hosting geregeld en nu kun je aan de slag met de installatie van WordPress en het maken van je website. Juist omdat dit zo’n veel gebruikt programma is, is er op het internet veel informatie over te vinden. Zoveel dat het een doolhof lijkt, waardoor het veel tijd kost om daarin je weg te vinden. Je kunt natuurlijk ook een workshop bij mij volgen. Ik heb namelijk al dat uitzoekwerk al voor je gedaan en alles voor je in overzichtelijke stappen klaar gezet.

 

Workshop

In twee dagen (ja je leest het goed ;-)) bouw je je website in WordPress met het thema Divi . Je maakt de volgende vijf pagina’s: homepage, diensten, over mij, blog en contact. Aan het einde van dag twee lanceren we jouw website in jouw huisstijl, met jouw eigen beeldmateriaal en tekst (die je al vooraf hebt verzameld en geschreven). Natuurlijk geschikt voor mobiel / tablet en volgens de eisen die nu aan een website gesteld worden. Èn ik zorg ervoor dat jij weet hoe je je website zelf kunt aanpassen en beheren.

 

Interesse? De eerstvolgende workshop staat gepland op 24 en 25 oktober. Alle informatie vind je hier nog even op een rij. En heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met me op.

Help mijn website is traag! Wat heeft dat met webhosting te maken?

 

 

2 Reacties

 1. Alex

  Hallo Helen,

  Zou je me kunnen zeggen wat de prijs is voor deelname aan deze workshop?

  Vriendelijke groeten,
  Alex

  Antwoord
  • Helen van Rijn

   Hai Alex, dank je wel voor je reactie!
   De normale prijs is 697,- maar omdat het de eerste keer is, geldt er een speciaal tarief van 447,- (prijzen zijn exclusief btw).
   Alle informatie kun je hier lezen. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

   Groetjes,
   Helen

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HelenHelpt op Facebook

Welke afbeeldingsformaten gebruik je in Divi?

Welke afbeeldingsformaten gebruik je in Divi?

Een praktisch stappenplanAfbeeldingen plaatsen op je website. Het lijkt zo makkelijk maar er komt best wat bij kijken. In de praktijk zie ik dat het helaas nogal eens misgaat.  Er worden afbeeldingen gebruikt die niet alleen groot zijn qua mb’s (bestandsgrootte) maar...

Lees meer
Vakantie: Heaven of hell?

Vakantie: Heaven of hell?

Huh ... denk je nu misschien. Heaven natuurlijk. En ik begrijp dat het heel raar klinkt, zeker als je me de afgelopen weken een beetje gevolgd hebt op social media. Ik heb namelijk enorm genoten. Eerst van een weekje met zoonlief in Oostenrijk en toen van 2 weken met...

Lees meer

contactgegevens

HelenHelpt
Hèlen van Rijn

Bezoekadres:
Boschdijk 934
5627 AC Eindhoven

Postadres:
Wuustwezelstraat 1
5628 RP Eindhoven

Mobiel: (+31) 06-41197614

Email: info@helenhelpt.nl

KvK: 17214024
BTW: NL 001689722B41

Disclaimer & Affiliate disclosure

Algemene Voorwaarden

volg mij via

Hebben wij een afspraak via Teamviewer? Klik dan hiernaast op de knop.