F*ck ik ga niet hoor.

over twijfels en te leren lessen

Gisteren was ik in Wijk aan Zee bij het event van Business Women Nederland (een online community op Instagram en Facebook). Zij hadden een netwerkbijeenkomst 2.0 georganiseerd om de vrouwen die elkaar via hen online kennen, in real life met elkaar in contact te brengen. Het event was op een toplocatie aan het strand met geweldige sprekers en ontzettend leuke vrouwen. Iedereen kwam voor hetzelfde: inspiratie opdoen, elkaar offline ontmoeten en waardevolle gesprekken voeren. Ik had al maanden geleden een ticket gekocht en een hotelovernachting  geregeld. Ik had er zo’n zin in.
Maar … in de dagen ervoor sloeg de twijfel toe.
Had ik wel zo’n zin?
Was het wel zo’n goed idee geweest om dat ticket te kopen?
In dit blog vertel ik je over mijn twijfels, hoe die ook zakelijk tot uiting komen en welke les ik dus te leren heb.

 

Daar was mijn grote angst weer …

Al geruime tijd volg ik Business Women Nederland en een aantal dames die daarbij horen via Instagram. De meeste van hen zijn daar heel actief met vloggen waardoor het voelt alsof ik ze ‘ken’.  Het leek me dus enorm leuk om hen offline te gaan ontmoeten. Waarom ging ik dan ineens zo twijfelen in de dagen van tevoren?

Ik heb mezelf gedwongen om te achterhalen wat er echt speelde. Ik ontdekte dat ik zeker zin had om te gaan, maar dat er iets anders speelde. Eén van mijn grootste angsten had de kop weer opgestoken: mezelf laten zien!

 

“Kansloos dat je weer zoveel bent aangekomen,” zeg ik streng tegen mezelf

Op social media laat ik vaak alleen mijn hoofd zien en maak ik nog steeds relatief weinig video’s.
Met een reden.
Alleen al dit eerlijk in dit blog te vertellen, geeft me buikpijn.
Maar toch.

Zoals ik al vaker verteld heb, worstel ik met eten en daardoor met mijn gewicht. In één van mijn blogs vertel ik over de impact daarvan op mijn online zichtbaarheid (de link vind je onderaan). Inmiddels zijn er nog meer kilo’s bij gekomen (zo ongeveer alles wat ik afgevallen was 2 jaar geleden). “Kansloos dat je weer zoveel bent aangekomen,” zeg ik streng tegen mezelf. En dat helpt niet mee.

Mijn gewicht en mijn strenge oordeel over mezelf worden daardoor zo groot in mijn hoofd dat het me beperkt op alle vlakken. Ik sluit me op, ik onderneem veel minder en ben er eigenlijk continu mee bezig. Vooral met denken over wat anderen ervan zullen vinden. Want zij denken zeker hetzelfde: “Oww wat kansloos zeg, ze is alles weer aangekomen”, “Goh moet je zien hoe dik zij is”. In mijn hoofd is dat het enige wat mensen denken als ze mij zien.

 

Twijfels hebben we allemaal

En je voelt hem al, daar zat de crux. Ik ga me in het echt laten zien aan dames die me alleen maar online kennen. En tsja, wat gaan zij van mij denken? Ik weet het, ik mag dat loslaten, er boven staan, geloven dat dat echt niet is waar zij mee bezig zijn. Verstandelijk kan ik dat beredeneren en geloof ik dat zelfs, maar gevoelsmatig is het een heel ander verhaal.

Toen ik wist dat het vooral dát was, de angst voor wat mensen van mij zouden vinden, nam ik een dapper besluit. Ik ga. En zelfs een dag eerder.

Wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb. Ja, ik voelde me heel onzeker in het begin, maar ik moet zeggen dat het helemaal niet nodig was. Vrouwen kunnen enorm bitchy onderling zijn maar dat gevoel heb ik niet 1 seconde gehad. Ik heb ontzettend leuke vrouwen ontmoet en waardevolle gesprekken gevoerd.

Ik heb gehoord dat zij ook zo hun twijfels hebben. En dat werd verder bekrachtigd op de dag van het event zelf. Ook presentator Koos van Plateringen en sprekers Dolly Heuveling van Beek en Charlotte van ‘t Wout, lieten zien dat er bij hen soms struggles en twijfels zijn. Maar ze vertelden aansluitend over de lessen die zij er uit trokken!

 

Op mijn gemak

Normaal hou ik me op de achtergrond op zo’n event, probeer ik de grijze muis te zijn. Ik stel dus geen vragen aan de sprekers en ga ook absoluut niet op de foto met ‘bekende’ mensen. Maar tijdens dit event was het anders. Ik voelde me op mijn gemak in deze setting en met deze mensen. En even was die angst van mezelf laten zien, minder aanwezig. Ik stelde wèl mijn vraag aan Charlotte en ben zelfs met Dolly en Charlotte op de foto gegaan.

Met Dolly

Met Charlotte

Mijn les en mijn grootste droom

Nu vraag je je misschien af waar dit toe leidt en wat de les is? Voor mij is dat dus dat mijn angsten en twijfels over mezelf, niks zeggen over mijn expertstatus. Het maakt mijn kennis niet minder goed of minder belangrijk. Het enige wat die twijfels doen, is zorgen dat ik mezelf klein houd, waardoor ik niet doe wat ik eigenlijk wil doen. Tijdens één van de oefeningen die we gisteren deden werd het me duidelijk. Je moest namelijk je grootste droom vertellen. Ik deelde de mijne: ik wil een online training neerzetten (mét video’s), ik wil een Youtube-kanaal opzetten (mét video’s ;-)) en … ik wil gaan spreken op events om mijn verhaal en mijn kennis te delen. Het ultieme ‘jezelf laten zien’ voor mij; zichtbaarder kan ik in mijn beleving niet zijn.

 

Start is gemaakt

Vanmorgen, toen ik alles nog eens overdacht, realiseerde ik me dat ik echt al stappen in de goede richting gezet heb. Ik vergeet dat altijd weer zo makkelijk. Juist daarom wilde ik dit ook nú met je delen, nu ik nog bij dat gevoel kan.

Ja … ik liet me al veel meer zien op social media, ik plaatste al wat vaker een video in mijn story’s en ik deelde mijn kennis meer door middel van blogs en computertips. En ja ik ben zelfs nog een stapje verder gegaan door mijn workshop in de lucht te gooien die ik op 24 & 25 oktober geef (hieronder vertel ik je er meer over)!
Dan deel ik live mijn kennis voor een groep.

Ik mag meer stappen gaan zetten; het is okay om die video’s te gaan opnemen: voor mijn story’s, voor mijn Youtube-kanaal en voor mijn online training. Er zitten wél mensen op me te wachten hoorde ik gisteren ;-).

Juist omdat ik jou wil helpen met je struggles met je computer en bij het maken van je website, mag ik mijn eigen struggles meer aan de kant zetten. En de stappen dus zetten die mij dichter brengen bij mijn grootste droom!

 

En jij?

Dus … wat voor angsten en onzekerheden je ook hebt, weet dat je niet de enige bent. Belangrijk is dat je de moed vindt om door te gaan, om wel een stap in de goede richting te zetten. En dan ben jij in staat tot grootse dingen. Dus vertel eens: wat is jouw grootste droom en welke angsten en onzekerheden houden jou daar nu vanaf? Laat je het me weten hieronder of privé? Ik ben benieuwd.

Liefs,

Helen

 

 

Met de billen bloot: online zichtbaar zijn

Is het tijd om jouw website écht in de lucht te krijgen én daarmee jezelf en je bedrijf te laten zien?

Doe dan mee met de 2-daagse workshop Bouw je eigen website.

Alles wat je wil weten kun je hier vinden.

6 Reacties

 1. Ellen

  Wow, wat een dappere dame ben jij! Jezelf bloed serieus genomen aan de ‘donkere’ kant en in het licht van je verlangen. Chapeau.

  Antwoord
  • Helen van Rijn

   Dank je wel. Wat een lieve woorden 🙂

   Antwoord
 2. Renate

  Zo onder de indruk van je verhaal en herkenbaar! Powerwoman ben je om dit te delen en zo fijn dat je zo onwijs genoten hebt daar. Tot gauw… heb nog ipadje op te halen geloof ik🤪😂

  Antwoord
  • Helen van Rijn

   Dank je wel! 👍 Ja dat klopt 😉

   Antwoord
 3. Heleen van Egmond

  Hoi Helen, ik heb je op het event ontmoet en zag een krachtige stoere vrouw met een passie. Veel van wat je schrijft herken ik wel (maagverkleining 3 jaar geleden). Goed dat je er was en keuzes durft te maken. Die gaan je zeker helpen. En heb je door wat je teweeg gebracht hebt? Charlotte heeft er een podcast over opgenomen die weer veel vrouwen inspireert. Gaaf om te zien!

  Antwoord
  • Helen van Rijn

   Dank je wel. Ja ik heb de story’s gezien en de podcast gehoord. Heel bijzonder dat mijn verhaal via haar verhaal zoveel vrouwen kan inspireren. Gaaf!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat is Divi?

Wat is Divi?

Regelmatig praat of schrijf ik over Divi; op social media, mijn website en ook in de informatie die ik naar mijn klanten stuur. Voor mij helemaal vanzelfsprekend, maar vaak wordt me gevraagd: Wat is Divi? Het deed me realiseren hoe makkelijk je als expert allerhande...

Lees meer

contactgegevens

HelenHelpt
Hèlen van Rijn

Bezoekadres:
Ukkelstraat 2K
5628 TE Eindhoven

Postadres:
Wuustwezelstraat 1
5628 RP Eindhoven

Mobiel: (+31) 06-41197614

Email: info@helenhelpt.nl

HH logo transparant

volg mij via