Een professionele website in twee dagen? Het kan echt!

Je hebt een nieuwe website nodig of wil al heel lang je huidige website vernieuwen en aanpassen aan de eisen van deze tijd. Dan kun je een website laten bouwen, maar je kunt ook beslissen om dat zelf te gaan doen. In dit blog ga ik je in 4 stappen laten zien hoe je in twee dagen je website zelf kunt bouwen. Want dat kan echt!

Voordat je een website gaat bouwen moeten er een aantal dingen geregeld zijn.

 1. je domein moet geregistreerd zijn, bijv. www.helenhelpt.nl
 2. er moet een hostingpakket geregeld zijn (anders heb je geen opslagruimte voor je website) *als je kiest voor bijvoorbeeld Wix is dit anders geregeld.
 3. je kiest voor de software waarin je gaat bouwen: WordPress, Joomla of bijvoorbeeld Wix
 4. installatie van de software

Als je deze zaken geregeld hebt dan kun je in principe aan de slag. Ik werk altijd met WordPress en zal me de rest van dit blog dan ook daarop richten.

 

Stap 1: thema kiezen

Eerste stap die je zet nadat je WordPress hebt geïnstalleerd is de keuze voor een thema. Een thema bepaalt grotendeels hoe je website eruit komt te zien qua lay-out en stijl. Dus wat wil je met jouw website uitstralen; wat is de look and feel van jouw bedrijf? Het fijnste is als je kiest voor een thema dat daar goed bij aansluit of waarin je heel veel aanpassingsmogelijkheden hebt. Ik ontdekte zelf dat de betaalde thema’s van WordPress veel meer mogelijkheden hadden dan de gratis thema’s en dat ze makkelijker waren in gebruik. Na veel onderzoek besloot ik het thema Divi* van Elegant Themes aan te schaffen en daar werk ik altijd mee. Als je meer wilt weten waarom dan kun je dat in dit blog lezen.

 

Schets website - Een professionele website in 2 dagen - HelenHelptStap 2: opbouw van de site bepalen

Tweede stap is bepalen hoe de site opgebouwd moet worden. Om inspiratie op te doen zeg ik altijd: ga naar andere sites kijken en noteer wat jou aanspreekt. Een foto bovenaan over de hele breedte? Of toch een slider? Wat voor footer vind ik interessant? Welke info moet er zeker op mijn homepage staan? Welke pagina’s heb ik nodig? Al deze informatie ga je verzamelen en verwerken in een soort schets. Deze vormt het stramien voor je site van waaruit je alles gaat inpassen. Een voorbeeld van zo’n schets zie je hiernaast.

Stap 3: content maken en/of verzamelen 

Wanneer je dan grof bepaald hebt hoe je site eruit moet gaan zien qua kleur en layout, ga je door met de derde stap: content maken en/of verzamelen. Hiermee bedoel ik dus zowel teksten als afbeeldingen. Het is heel belangrijk dat je site goede teksten bevat die aansluiten bij je klanten. Als je zelf niet zo goed met teksten bent, kun je dat natuurlijk uitbesteden of samen met iemand aanpakken. Ik heb zelf voor dat laatste gekozen en enkele dagen samengewerkt met Marianne Canters van Tekstgericht. Wat betreft foto’s vind ik het het slimste om eigen foto’s te gebruiken. Uiteraard zijn er volop vrij te gebruiken foto’s te vinden op sites als bijvoorbeeld Unsplash of Rgbstock of je geeft in Google aan dat je alleen rechtenvrije afbeeldingen zoekt. Maar … unieke eigen content is altijd beter; ook Google gaat daar strenger op letten. En of je dan de foto’s laat maken door een professionele fotograaf (wat ik wel heb laten doen bij Wanda Michielsen Fotografie) of dat je dat zelf regelt? Die keuze is aan jou.

 

Stap 4: website bouwen 

Nu ben je klaar voor de laatste stap: het bouwen zelf. Dat is dus niet alleen het aanmaken en vullen van pagina’s met jouw teksten en afbeeldingen, maar ook de kleuren instellen, layout aanpassen en zorgen dat je site ook geschikt is voor mobiel. Uiteraard moet ook SEO (zoekmachine optimalisatie) daar een onderdeel van zijn.

Het lijkt veel, maar met een gedegen voorbereiding is het echt te doen in twee dagen. En mocht je twijfelen of je dat allemaal wel zelf uitgezocht en toegepast krijgt? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om bij mij een tweedaagse workshop te komen volgen. In die twee dagen bouw je je website met het WordPress thema Divi en maak je de volgende vijf pagina’s: homepage, diensten, over mij, blog en contact. Aan het einde van dag twee lanceren we jouw website in jouw huisstijl, met jouw eigen beeldmateriaal en tekst (die je al vooraf hebt verzameld en geschreven). Natuurlijk geschikt voor mobiel / tablet en volgens de eisen die nu aan een website gesteld worden. Èn ik zorg ervoor dat jij weet hoe je je website zelf kunt aanpassen en beheren.

Benieuwd naar deze workshop? Neem gerust contact met me op.

Meer weten?
Informatie over de workshop
Een nieuwe website! Zelf bouwen of laten bouwen?
Je website in WordPress. Welk thema kies je? 
De drie belangrijkste redenen waarom je website responsive moet zijn.

 

* Affiliate disclaimer:
In dit blog staat een affiliate link. Wanneer je via deze link een aankoop doet, ontvang ik een commissie van de verkoper. Dit is een kleine vergoeding voor het doorsturen van bezoekers. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruik maakt van deze link.

2 Reacties

 1. Ellen

  Lekker heldere blogs Helen, daar kan een mens stappen mee maken.

  Antwoord
  • Helen van Rijn

   Dank je wel! Dat is fijn om te lezen!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Signalen voor malware op je computer

Signalen voor malware op je computer

Malware we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Onder malware verstaan we alle software die gebruikt wordt om computersystemen te ontregelen. Als je een goede virus & malware scanner hebt dan zou je in principe beveiligd moeten zijn. Maar wat nou als je dat...

Lees meer
5 Handige tips voor de Mac

5 Handige tips voor de Mac

Vandaag zijn de Apple gebruikers weer aan de beurt en dus heb ik 5 handige tips voor de Mac. 1. Als je een probleem hebt met een programma (blijft hangen bijvoorbeeld) dan gebruik je op een Windows pc control + alt + delete. Helaas werkt dat niet op een Mac maar met...

Lees meer
3 Handige tips voor Windows 10

3 Handige tips voor Windows 10

Vandaag heb ik 3 handige tips voor je. Speciaal voor Windows 10. 1. Screenshots maken: hier heb ik het al wel eens vaker over gehad, maar wist je dat er meer mogelijk is dan ctrl + print screen? Windows heeft namelijk sinds kort een eigen ingebouwd programma daarvoor....

Lees meer

contactgegevens

HelenHelpt
Hèlen van Rijn
Wuustwezelstraat 1
5628 RP Eindhoven

Mobiel: (+31) 06-41197614

Email: info@helenhelpt.nl

KvK: 17214024
BTW: NL 001689722B41

Disclaimer & Affiliate disclosure

Algemene Voorwaarden

volg mij via