Apple of Windows?

9 overwegingen die je zeker moet maken als jij een nieuwe laptop of computer koopt

Een vraag die ik heel vaak krijg van mijn klanten is of ze bij de aanschaf van een nieuwe computer of laptop voor Apple of Windows moeten gaan. Ik ben zelf een absolute Apple fan en als ik dus puur daar op af ga, zeg ik zeker Apple. Maar … uiteraard is het ook afhankelijk van waar je de computer voor gaat gebruiken en hoeveel budget je hebt. Dus de beslissing kan ik niet voor je nemen. Ik kan je wel vertellen waarom ik heb gekozen voor Apple en waarom je in sommige gevallen toch beter voor Windows kan kiezen. Ik geef je de 9 belangrijkste overwegingen die jij in jouw keuze mee moet nemen.

 

1. Naadloze samenwerking met andere Apple producten

Mijn eerste kennismaking met Apple was de Iphone  3g, de allereerste Iphone in Nederland. Ik was direct gecharmeerd van het gebruiksgemak. Toen de Ipad kwam, heb ik ook deze aangeschaft. Ik merkte hoe goed deze twee samenwerkten.  Dat was voor mij de reden om ook een Apple computer en laptop te kopen. De onderlinge samenwerking is geweldig. Alle foto’s die ik maak met mijn telefoon staan ook op mijn computers. Als ik iets kopieer op mijn Iphone, kan ik het plakken op mijn computer en vice versa. Een open internetpagina kan ik op een van mijn andere apparaten verder bekijken. Agenda, contacten, wachtwoorden, favorieten, notities alles wordt overal gesynchroniseerd met behulp van je Apple id.

 

2. Werkt direct en snel

Toen ik mijn Imac uit de doos haalde, hoefde ik alleen de stekker in het stopcontact te steken, taal en dergelijke te selecteren, in te loggen met mijn Apple id en hij werkte. Ik was echt verbaasd. Geen omslachtige installatieprocedures, niet eerst updates draaien, hij deed het gewoon. Ook hier is het gebruiksgemak enorm. Verder vind ik het heel fijn dat zowel Macbook als Imac meteen startklaar en snel zijn, zelfs als ze al wat ouder zijn. Vaak zie ik Windows computers een langere opstarttijd hebben en de snelheid binnen een jaar teruglopen.

 

3. Besturingssysteem

Het besturingssysteem (MacOs) werkt heel simpel en vooral intuïtief. Zoals je het zonder kennis van computers zou bedenken. Het mooiste voorbeeld hiervan vind ik dat je een programma verwijdert door het op te pakken en gewoon in de prullenbak te gooien. Geen gedoe met de-installeren via het configuratiescherm. Ik heb wel even moeten wennen aan de andere toetsen en toetscombinaties (o.a. command i.p.v. control) en het links boven sluiten van vensters in plaats van rechts boven. Af en toe komt er een update maar zeker niet zo vaak als bij een Windows computer. 

 

4. Meegeleverde gratis programma’s

Apple levert zijn computers af met een aantal volwaardige gratis programma’s. Pages (Word), Numbers (Excel) en Keynote (Powerpoint) kunnen Office prima vervangen. Wil je toch liever met Microsoft Office werken dan kun je ook Office voor Mac kopen. Verder worden IMovie (films maken) en Garageband (muziek maken) meegeleverd. Door de jaren heen merk ik dat er meer programma’s ook voor de Mac beschikbaar komen. Enige wat vaak nog echt op Windows gericht is zijn games. Dus game je graag, dan zou ik toch een Windows computer adviseren. 

 
5. Backup met Timemachine

Naast de programma’s die ik net al noemde, biedt Apple standaard een fantastisch krachtig backup programma: Timemachine. Het maakt een exacte kopie van je computer, op een door jou ingesteld aantal momenten per dag. Het biedt de mogelijkheid om bij een crash of bij aanschaf van een nieuwe computer die exacte kopie terug te plaatsen, dus compleet met alle bestanden, programma’s en instellingen. Daarnaast kun je ook op bestandsniveau zaken terughalen. Als je per ongeluk je laatste blog hebt weggegooid (en de prullenbak al leeg is), dan kun je dit bestand opzoeken en terugplaatsen. Op deze manier hoef je dus nooit bang te zijn dat er iets verloren gaat. 

 

6. Geen virussen

Eén van de grote voordelen is dat je weinig last hebt van virussen en dus ook niet van anti-virus programma’s. Ik heb in al die jaren nog nooit een virus gehad op mijn computer. De meeste virussen worden speciaal geschreven voor het Windows besturingssysteem, daar heb je er dan ook veel vaker last van helaas. Omdat er toch steeds meer mensen kiezen voor Apple wordt het ook ‘interessanter’ om virussen te schrijven voor het Apple besturingssysteem. De kans dat er ook op je Apple computer een virus komt wordt dus wel wat groter, maar staat nog steeds niet in verhouding tot hoe dat bij Windows is. 

 

7. Design

Het oog wil ook wat. Nou ja die van mij in elk geval wel. Ik vind Apple computers er echt mooi uitzien. Gaaf design, gebruik van aluminium in de behuizing. Voor mij heeft dit echt meegeteld in mijn keuze, zeker omdat ik er veel aan werk. Er zijn een beperkt aantal variaties beschikbaar dus je kunt makkelijk een keuze maken. Enige nadeel is dat het door het strakke ontwerp bijna niet mogelijk is om na aanschaf nog aanpassingen te doen. Je moet dus vooraf goed nadenken welke hardware (processor, soort en grootte van de harde schijf, hoeveelheid geheugen) je wilt hebben in de computer en omdat je er lang mee kunt doen, moet je er echt wat jaren mee vooruit kunnen. Wat dat betreft kun je met Windows computers (laptops overigens steeds minder) veel meer en makkelijker later nog aanpassingen doen. 

 

8. Grafisch een topper

Apple staat al heel lang bekend om zijn grafische kwaliteiten. Van vroeger uit wordt Apple dus ook veel gebruikt in de grafische vormgeving. De kleuren zijn heel helder en het beeld haarscherp. Zeker met de komst van het Retina display zijn deze eigenschappen nog verder verbetert. Dit scherm heeft namelijk zo’n hoge pixeldichtheid. dat het menselijk oog geen onderscheid meer kan maken tussen losse pixels. Met Apple heb je dus echt een grafische topper in handen.

 

9. Aanschafprijs

Eén van de eerste dingen die ik hoor van klanten die nadenken over de aanschaf van een Apple computer is de hoge prijs: “Ze zijn zo duur”. Dat klopt, het is zeker een investering. Maar ik durf te zeggen dat het de investering echt waard is. Ja, je betaalt zeker ook voor de naam Apple. Maar ook voor het design en de kwaliteit. Ik kijk zelf altijd naar de levensduur en de waarde die een computer heeft na een aantal jaar. En dan kun je niet anders concluderen dan dat een Apple langer mee gaat op goed niveau en meer waarde behoudt dan een Windows computer. Ik vind dat je dus op de lange termijn moet kijken. Ja, een Windows computer is nu misschien wel de helft van de aanschafprijs van een Apple, maar moet ook eerder vervangen (of aangepast) worden om er op niveau mee te kunnen blijven werken. Dat was voor mij een reden om de investering wel te doen.

 

Dus: wat moet je kiezen?

Een keuze voor Windows of Apple blijft altijd een hele persoonlijke. Je moet voor jezelf nagaan of Apple al dan niet bij je past, of je de overstap wel of niet wil maken en of je de investering wel of niet wil doen. Die afweging is aan jou. En mocht je nog vragen hebben of hulp nodig hebben bij het maken van een keuze dan kun je altijd contact met me opnemen. Ook als je al besloten hebt en het overzetten lastig vindt, kun je bij me terecht. Dan kun je gewoon Effe Helen bellen (mobiel: 06-41197614)!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Signalen voor malware op je computer

Signalen voor malware op je computer

Malware we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Onder malware verstaan we alle software die gebruikt wordt om computersystemen te ontregelen. Als je een goede virus & malware scanner hebt dan zou je in principe beveiligd moeten zijn. Maar wat nou als je dat...

Lees meer
5 Handige tips voor de Mac

5 Handige tips voor de Mac

Vandaag zijn de Apple gebruikers weer aan de beurt en dus heb ik 5 handige tips voor de Mac. 1. Als je een probleem hebt met een programma (blijft hangen bijvoorbeeld) dan gebruik je op een Windows pc control + alt + delete. Helaas werkt dat niet op een Mac maar met...

Lees meer
3 Handige tips voor Windows 10

3 Handige tips voor Windows 10

Vandaag heb ik 3 handige tips voor je. Speciaal voor Windows 10. 1. Screenshots maken: hier heb ik het al wel eens vaker over gehad, maar wist je dat er meer mogelijk is dan ctrl + print screen? Windows heeft namelijk sinds kort een eigen ingebouwd programma daarvoor....

Lees meer

contactgegevens

HelenHelpt
Hèlen van Rijn
Wuustwezelstraat 1
5628 RP Eindhoven

Mobiel: (+31) 06-41197614

Email: info@helenhelpt.nl

KvK: 17214024
BTW: NL 001689722B41

Disclaimer & Affiliate disclosure

Algemene Voorwaarden

volg mij via